NÉPIRTÁSSAL VÁDOLJÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET FŐIGAZGATÓJÁT

NÉPIRTÁSSAL VÁDOLJÁK AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET FŐIGAZGATÓJÁT 

Nagyon súlyos vádak fogalmazódtak meg a WHO szélsőbaloldali vezetőjével szemben. 

A korábban Nobel-békedíjra jelölt David Steinman amerikai közgazdászt azzal vádolja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatóját, az 55 éves Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszt, hogy 2015 és 2016 között, fontos szerepet játszott – külügyminiszterként – a szélsőbaloldali etióp kormány ellenségeinek kikiáltott emberek és bizonyos népcsoportok tagjainak bebörtönzésében, kínzásban és kivégzésében – írja a The Times internetes kiadása 

“ An American economist nominated for the Nobel peace prize has called for the head of the World Health Organisation to be prosecuted for genocide over his alleged involvement in directing Ethiopia’s security forces ,, 

A közgazdász szerint Tedrosz Adhanom közvetlenül és közvetetten több száz ártatlan ember haláláért tehető felelőssé. 

Tedrosz Adhanom már egészen fiatalon csatlakozott a kommunista eszméket valló, szélsőbaloldali Tigréi Népi Felszabadító Fronthoz.

A később párttá alakult mozgalom tagjaként először Tigré tartomány egészségügyi felelőse, majd 2005-től Etiópia egészségügyi minisztere lett.

Ezt pozíciót 2012-ig töltötte be, majd az ország külügyminisztere lett egészen 2016 végéig.

A WHO főigazgatójává – első afrikaiként – 2017-ben nevezték ki. 

Még bőven Tedrosz külügyminisztersége alatt, 2015 novemberében polgári zavargások törtek ki Etiópiában, miután a baloldali kormány megpróbálta a főváros, Addisz-Abeba határait kitolni a környező Oromia tartomány egyes részeire.

A helyi farmerek attól tartva, hogy elveszítik a földjeiket, fellázadtak.

Az ország vezetése végül elállt a bővítés tervétől, de a tiltakozások tovább folytatódtak és országossá váltak.

A tüntetők társadalmi és politikai reformokat követeltek, ideértve az emberi jogi visszaélések megszüntetését.

A kormány végül csak az internet korlátozásával és a biztonsági szolgálat katonáinak bevetésével tudta leverni a polgári zavargásokat.

A Human Rights Watch adatai szerint legalább 500 civilt öltek meg karhatalmi eszközökkel, mások viszont 5000-re becsülik a halottak számát. 

A vád szerint a Tedrosz egyike volt biztonsági szolgálat három legfőbb döntéshozójának, akik elrendelték az etióp polgári zavargások vezetőnek bebörtönzését, megkínzását és kivégzését. 

A hágai bíróságra benyújtott panaszában Steinman külön kiemelte az Egyesült Államok kormányának Etiópára vonatkozó emberi jogi jelentését, mely megállapította, hogy „a polgári hatóságok nem tartották ellenőrzésük alatt a biztonsági erőket, ami a vidéki területeken, a helyi rendőrség és a milíciák közreműködésével szabadon tevékenykedhettek a kormány utasítására.” 

A panasz jelenleg a hágai ügyészek előtt van, akik ha arra érdemesnek találják az ügyet, akkor az a bíróság elő kerül. 

 Ha ez megtörténne, akkor a történelemben a WHO főigazgatója lenne az első magas rangú ENSZ hivatalnok, aki ellen büntetőeljárás indul. 

Tedrosz Adhanom tagadta az ellene vádakat és jogsértéséket. Elmondása szerint ő nem politikai pártok vagy ideológiák, hanem a béke oldalán áll. 

Kicsoda valójában Kína és Bill Gates üdvöskéje? 

Tedros Adhanom Ghebreyesus az Egészségügyi Világszervezet (WHO) etióp származású főigazgatója , az első olyan vezető, aki nem rendelkezik orvosi diplomával.

Mindezek ellenére 2005 és 2010 között Etiópia egészségügyi minisztere volt. 

Dr. Tedros a Tigray Népi Felszabadítási Front (Tigray People’s Liberation Front TPLF) tagja, harmadik legfontosabb vezetője. A TPLF-et már az 1990-es években az amerikai kormány terrorista szervezetként tartotta nyilván. 

A Global Terror Database továbbra is ilyen szervezetként jegyzi, mivel a vidéki területeken rendszeresen fegyveres merényletekkel tartja rettegésben az etnikai kisebbséget.

Amhara régióban a születési arányszámok sokkal alacsonyabbak a más régiókban tapasztaltaknál. Az etióp parlament egyik ülésén megjegyezték, hogy a népszámlálás szerint mintegy 2 millió amhara 'eltűnt'.

A Humans Rights Watch 2010-ben jelentést írt arról, hogy a helyi amhara falusiaktól élelmiszer és műtrágya formájában nyújtott segélyeket megtagadják az ellenzékhez való kötődésük miatt. 

Tedros Adhanom a 2007-ben a térségben kitört kolerajárvány során amikor az elérte Etiópiát, egyszerűen átnevezte a járványt, és akut vizes hasmenésnek (AWD) nevezte el.

Nyomást gyakoroltak a nemzetközi szervezetekre, hogy ne nevezzék kolerának. 

2012-ben 'hasznos' munkája elismeréseként kinevezték külügyminiszternek, amely tisztséget 2016-ig töltötte be. 

Kinevezését követően az országban lecsaptak az újságírókra és a kormány ellenfeleire, 

valamint megpróbálták elérni azt, hogy Jemen adja ki a hozzájuk menekülteket. Ezeket a tárgyalásokat Tedros vezette.

Ennek során elérte, hogy Andy Tsege brit állampolgárt is kiadták, akit a szanaai repülőtéren tartóztattak le, és Etiópiában kétszer is halálra ítélték.

A brit kormány közbenjárására végül elengedték. Tedros a brit kormány érdeklődésére azt felelte, Tsege-vel 'nagyon jól bánnak. 

Még laptopja is van, hallottál már valaha olyan politikai fogolyról, akinek laptopja van?'.

Andy Tsege persze az Egyesült Királyságba való visszatérése után némileg más történetet mesélt arról, hogy több tucat más fogollyal együtt napokon át kínozták, megerőszakolták és megverték. 

2016-ban egy kulturális ünnepségen tömeges tüntetések törtek ki.

A rendőrség először könnygázzal, majd később tömeges lövöldözéssel válaszolt.

Az erőszak és tömegoszlatás során a Human Rights Watch szerint mintegy 500 ember vesztette életét. A kormány ezután szükségállapotot rendelt el, becslések szerint 70 000 embert tartóztatott le. 

Az etióp hadsereg főnöke Birhanu Jula tábornok szerint Tedros Adhanom Ghebreyesus egy bűnöző,aki nem tudni miért áll még mindig az Egészségügyi Világszervezet élén.

Ismeretei szerint a WHO vezetője megpróbált fegyvert és támogatást szerezni a TPLF-nek.

Többek között ezért is Etiópia állam hivatalos állásfoglalása is az lett, hogy nem támogatja Tedros Adhanom Ghebreyesus újraválasztását 2022-ben a WHO főigazgatói tisztére. 

 A WHO vezetésére történt kivenezését követően Robert Mugabét - aki szerencsére már halott - jelölte a WHO jószolgálati nagykövetének, egy olyan embert, aki az 1980-as években 20 000 ember meggyilkolását rendelte el Zimbabwében. 

Tedros már etiópiai politikai karrierje során ó kapcsolatot épített ki a kínai kormánnyal, odavan a szociális kreditrendszerért, a média irányításáért és propagandáért. 

A WHO két legnagyobb anyagi támogatója a Kínai Kommunista Párt és Bill Gates. 

Ahogy John Martin már 2 évvel ezelőtt felvetette, ' bíróság elé kell állítani Tedros Adhanom Ghebreyesust emberiség elleni bűncselekmények vádjával. ' 

 

Forrás: Angelika Mihalik 

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!