5 egyszerű módszer, amit bárki elsajátíthat.

Az orvosok és a természetgyógyászok is egyetértenek abban, hogy Magyarországon a magas vérnyomás népbetegség. A lakosság 50-54 százalékánál, de idősebb korban akár nagyobb százalékánál is előforduló állapot vagy betegség.

Ugyan a magas vérnyomás sokáig egyáltalán nem okoz tüneteket, az elhanyagolt, kezeletlen állapot számos szerv fokozatos károsodását okozhatja. Létezik egy tévhit, miszerint a magas vérnyomást nem lehet megelőzni, ha a családban előfordult már, vagyis genetikusan örökletes a családban. Ugyanakkor nagy jelentősége van a magas vérnyomás kialakulásában az életmódbeli faktoroknak. A mozgásszegény életmód, a kalóriadús táplálkozás, az ezek következtében kialakuló túlsúly mind elősegíti a magas vérnyomás kialakulását.

A magas vérnyomást mindenképpen kontroll alatt kell tartani megfelelő terápiával, hogy megelőzhetőek legyenek a további szív- és érrendszeri megbetegedések. Fontos azonban tudni, hogy a magas vérnyomás kezelésében nem elegendő az orvos által felírt vérnyomáscsökkentők használata. Hiszen az egészséget csak úgy tudjuk visszaállítani, ha az életmódunkat átalakítjuk, és olyan dolgokat teszünk, amik szolgálják az egészségünk védelmét.

Az alábbi néhány egyszerű változtatás, amivel csökkenthető a vérnyomás:

Rendszeres testmozgás

Magas vérnyomásos betegek esetében elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Javasolt a heti 2, inkább 3 alkalommal végzett 30-40 perc kitartó, aerob típusú mozgás. Fontos azonban olyan mozgást választani, ami nem leterheli a szervezetet már az első alkalommal. Szükség esetén érdemes személyi edző segítségét kérni, hogy megfelelő fokozatossággal építse fel a szükséges mozgást, ami hosszútávon beilleszthető a mindennapi életbe.

Átgondolt étkezés

Sok friss zöldség és magas Omega-3 tartalmú ételek fogyasztása javasolt. Igény esetén jó megoldás lehet növényi eredetű Omega-3 pótlásra a lenmag. Például egy-egy kanálnyi összetört vagy őrölt lenmag a saláta tetejére szórva nagy lépés az egészségünk védelmében.

Finomított élelmiszerek fogyasztásának csökkentése

Érdemes csökkenteni vagy akár teljes mértékben elhagyni a finomított élelmiszerek fogyasztását. Ilyenek elsősorban a finomított liszt, finomított cukor. Az ipari, feldolgozott húskészítményeket is érdemes kerülni a bennük lévő adalékanyagok, hozzáadott cukor miatt.

Ásványi anyag és vitamin bevitel

Az ásványi anyagok és a vitaminok elengedhetetlenek a szív megfelelő működéséhez és az erek rugalmasságának a fenntartásához. Érdemes rendszeresen nagy mennyiségű C-vitamint fogyasztani. Fontos pótolni a magnéziumot, hiszen szintén hozzájárul a szív egészséges munkájához és az erek megfelelő állapotához. Javasolt a szelén, a vas, a kalcium és általánosságban az összes vitamin és ásványi anyag fogyasztása, ami a szervezetünk optimális működését biztosítja. Hasznos táplálék-kiegészítő lehet a fokhagyma kapszula is, mely a magas vérnyomás csökkentésén kívül segít az érelmeszesedés megelőzésében, és értágító hatása is ismert. A fokhagyma kapszulák sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazzák a fokhagyma hasznos hatóanyagait, mint ha naponta néhány gerezd fokhagymát fogyasztunk el.

Folyadékbevitel

Fontos odafigyelni a napi folyadékfogyasztásra. Testsúlytól függő mennyiségű, de legalább napi 6 pohár tiszta víz fogyasztása javasolt magas vérnyomás esetén. Ez csak tiszta víz vagy jó minőségű ásványvíz legyen. Magas vérnyomás esetén nem kell félni a nagyobb vízfogyasztástól, hiszen az ásványi anyag és vitamin fogyasztás mellett ez rendezni fogja a szervezet folyadékháztartását, és ezáltal csökkenti a magas vérnyomást.

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!